Bakailao plater onenaren bila

Eneko Azkarate Laspiur 2022ko mai. 31a, 10:00

2019ko Pentekoste lehiaketako bakailao lehiaketako irudi bat.

Herriko zazpi elkartek hartuko dute parte aurten jaietako bakailao lehiaketan, zapatuan, hilaren 4an. Lehia estua izaten da, bereziki, onenen artean.

Bergarako jaietako egitarauan klasikoetako bat da: zapatu goiz-eguerdirako hitzordu ohikoa. Aurten ere bakailaoa pil-pil era nork baino nork hobeto prestatu ariko dira lehian herriko elkarte gastronomikoetako ordezkariak. Zazpi elkartek eman dute izena –gehienez ere hamabik har dezakete parte, oinarrien arabera–. Eta elkarte bakoitzeko bi lagun ariko dira sutondoan.

Honako elkarte hauetakoak izango dira udaletxeko arkupeetan jarritako sukalde berezietan: Aizepe, Aiz-pe, Gure Ametsa, Madura, Pertxa, Santa Ana eta Umore Ona. Iaz irabazle atera ziren Pertxako ordezkariak, Fernando Karasatorre eta Ander Errasti, saiatuko dira berriro saria jasotzen.

Antolaketatik adierazi dutenez, beranduenez, 11:00etarako tokian egon beharko dute lehiakideek. Antolaketak jarriko du sukaldarientzako tresneria: suak, lapikoak, amantalak... Azken hauek Lacor enpresak emandakoak. Parte hartzaile zein bertaratzen diren gainerako herritarrentzako, bestalde, hamaiketakoa izango da: herriko okindegi, harategi eta edari banatzaileek emandako janak eta edanak. Sari banaketa 13:30ean izango da, San Martin plazan bertan. Hiru sari banatuko dira: txapela eta garaikurra irabazleendako eta garaikurra bigarren eta hirugarren sailkatzen direnendako.

Bergarako Udalak 110 euro emango dizkio, udal bonuetan, lehiaketan izena eman eta parte hartuko duen bikote bakoitzari. Dieta horrekin bakailaoa eta berau prestatzeko behar dituzten osagarriak erosiko dituzte lehiaketako parte hartzaileek. Bakailaoa prestatu ostean, parte hartzaile bakoitzak dastatuko du, jeneralean, elkartean bertan mahaiaren bueltan elkartutako hurbilekoenekin.

Bakailao onaren sekretua

Aintzane Rementeria eta Koldo Arruti ariko dira epaile lanetan. Rementeriak dio Pazkoetako bakailao lehiaketan lehia handia izaten dela eta lehenengo postuetan gelditzen diren platerak
oso maila handikoak izaten direla. Pil-pil erara egindako bakailao on baten sekretuaz galdetuta, dio garrantzitsuena dela "saltsa ondo ligatuta egotea eta bakailaoa siku ez egotea"; azken finean, "puntuan egotea".
 
Koldo Arrutiren ustez, produktua da inportantea: ondo gezatutako bakailaoa, oliba-olio birjina ona eta berakatza. "Batzuek pipermina ere botatzen diote, baina ez da denen gustukoa; hortaz, kontuz horrekin", dio dagoeneko 20 bat urte lehiaketan epaimahaikide daroatzan sukaldari ohiak, urte askoan Osintxuko erretegian lehenengo eta, gerora, Torrekua jatetxean sutondoan aritutakoa.
 

Lagunartean disfrutatu

Aurten ere aurkeztuko dira 2019ko irabazleak, Fernando Karasatorre eta Ander Errasti. Azken horrek dio oraingoan ere galdetu dutela elkartean ea norbait animatzen den, eta, beste inor agertu ez denez, haiek "errepikatuko" dutela berriro. "Pandemia aurreko ohiturak berreskuratu, goiz-pasa ederra egin eta prestatutako bakailaoa lagun artean dastatzea da helburua, eta aurten ere Pertxan elkartuko gara mahaiaren bueltan".

Bakailaoa herrian erosiko dute, gatzgabetua. Hortaz, zapatuan, plazara etorri eta, aurrekoan bezala, "azken unean" jarriko dira lanean, lapikoari ondo eragiten, saltsa –olioa eta arrainaren gelatina, berakatzarekin eta "pipermin barik" ondo ligatu dadin.
 

Goienak batu zituen

1990eko hamarkadatik hona jaietan etenik barik antolatu den jaietako lehiaketarako dena dago gertu, hortaz. Azken bi urteetan, jairik ez zelarik, Goienak egin zuen lehiaketa moduko bat. Iaz, sukaldean batu zituen Juanbi Bengoa, Juan Manuel Pepelu Agirrezabal eta Nerea Madariaga. Lehenengo biek pil-pilean egin zuten; Madariagak, bizkaitar erara. Elkartean prestatu zuen bakoitzak berea eta San Martin plazan elkartu, epaimahaiaren azken erabakirako. Sirimiri tabernako Ainhoa Romerok eta Etxagi tabernako Inazio Etxabarrik izan zuten hitza. Haiek Juanbi Bengoari eman zioten lehen saria.
 
 
FERNANDO KARASATORRE ETA ANDER ERRASTI

"Lehiaketa hasi zen eta guk ez genion berehala prestatzeari ekin"

Pertxa elkarteko Fernando Karasatorrek eta Ander Errastik prestatu zuten bakailaorik onena azkeneko Bakailao Lehiaketan, 2019ko Pazkoetan. Aurten ere, helburu berarekin parte hartuko dute, sutondoan jakia prestatu, disfrutatu eta bakailaoa elkartean jateko asmoarekin.

2019ko jaietan irabazle izan zineten. Nola gogoratzen duzue? Zelako esperientzia izan zen?
Ikaragarria. Gure lehenengo parte-hartzea zen lehiaketan; ez genuen buruan lehenengo hiruren artean gelditzea ere. Beraz, arraina prestatu, ahalik eta ondoen pasa eta bakailaoa elkartean lagun artean jateko asmoarekin joan ginen.

Hortaz, sorpresaz harrapatu zintuzten?
Pertxa Elkartearen izenean aurkeztu ginen, eta, hain urriak ikusten genituen aukerak,
Guti-ri eta Felisin-i esan genien lehenengo hiruren artean geldituz gero suziria botako zutela. Esan eta egin, irabazle gelditu eta bete zuten hitza.

Erabili zenuten trikimailurik?
Trikimailu bakarra, lehiaketa hasi zela eta ez geniola berehala ekin lanari.

Aurretik hasi zineten errezeta nola prestatu antolatzen eta probatzen?
Bi aste lehenago, lehiaketa aitzakia moduan hartuta, beste bazkari bat egin genuen.

Aurten ere, Pertxaren izenean parte hartuko duzue. Zuek zarete faborito?
Ez, ez, aurten ere ez dugu geure burua faborito ikusten. Izen eta maila handiko sukaldariak izan ohi dira lehiaketan.

ALBISTEAK ESKUKO TELEFONOAN

Debagoieneko albiste nabarmenenak eta azken ordukoak Whatsapp edo Telegram bidez jaso gura dituzu? Harpidetu zaitez doan!

WHATSAPP: Bidali ALTA 688 69 00 07 telefono zenbakira –Whatsapp bidez–.

TELEGRAM: Batu zaitez @GoienaAlbisteak kanalera.

ASTEBURUETAKO BULETINA

Zure posta elektronikoan asteburuko albiste nabarmenekin osatutako mezua jasoko duzu. Harpidetu zaitez debalde hemen.


Harpidetza aukera guztiak