Intsektuekin landutako elikagaien garapen-proiektu bat zuzentzen ari da Ausolan

Koldo Zubia Salas 2022ko aza. 9a, 10:07

Inseknior izeneko proiektuak intsektuetatik eratorritako proteina-iturri berriak areagotzeko asmoa du; batez ere, hirugarren adineko pertsonei begira. Proiektuaren helburu nagusia EFSAk eta Europako Batzordeak markatutako elikagaien segurtasunaren eskakizunekin beteko duen intsektuz egindako lehen irina sortzea da, produktu intsektikoloen kalitatea ezagutzera eman eta horiek sustatzeko. Gainera, elikagai horiek jasangarriak dira eta ingurumenean eragiten den inpaktua gutxitzen dute.

Ausolan, BCC Innovation, Insekt Label Biotech eta Leartiker enpresen artean Inseknior izeneko proiektua zuzendu dute. Proiektu horrek elikagai iturri alternatiboak bilatzeko asmoa du, intsektuak erabiliz horretarako. Konkretuki, Tenebrio molitor espezieko intsektuekin ari dira lanean, hirugarren adineko jendeak dituen behar nutrizionalak aseko dituen produktu gama berri bat ateratzeko. Intsektuak, gizakiaren elikadurari begira, kalitatezko proteina eta grasa iturri jasangarri eta nutrizional bezala posizionatzen baitira.

Tenebrio molitor-a, irineko kakalardo edo harrak, Europako Batasuneko kontsumorako baimena du, 2021eko hasieratik. Amaia Agirre Ausolaneko I+D departamentuko zuzendariak azpimarratu duenez, "intsektuaren kontsumoak nekazaritza elikagai katean paper garrantzitsua jokatzen du, ingurumenarekiko jasangarria delako; eta trantsizio ekologikorako beharrezkoa da. Proteinetan eta mineraletan aberatsak diren elikagai erdisolidoak lortzeko aukera ematen digute adineko jendearentzat".

Intsektu zuntz eta irinen prototipoen dastaketa

Bi urteko lanaren ostean, hiru prototipo likido, beste hiru erdisolido eta hanburgesa formatuan egindako haragi analogo baten dastaketa egin dute. Guztiak %100 tenebrio-irinez eta barazkiz eginda –erremolatxa, babarrunak, lekaleak...–. Amaia Agirrek esan duenez, plater batzuk  errezeta tradizionaletan daude oinarrituta.

ALBISTEAK ESKUKO TELEFONOAN

Debagoieneko albiste nabarmenenak eta azken ordukoak Whatsapp edo Telegram bidez jaso gura dituzu? Harpidetu zaitez doan!

WHATSAPP: Bidali ALTA 688 69 00 07 telefono zenbakira –Whatsapp bidez–.

TELEGRAM: Batu zaitez @GoienaAlbisteak kanalera.

ASTEBURUETAKO BULETINA

Zure posta elektronikoan asteburuko albiste nabarmenekin osatutako mezua jasoko duzu. Harpidetu zaitez debalde hemen.


Harpidetza aukera guztiak