Moxal okela protagonista bihar, Arrasateko baserritarren azokan

Jokin Bereziartua Lizarazu 2014ko ira. 19a, 08:15
Uztailean egindako baserritarren azoka.

Hileko hirugarren zapatua izanik, baserritarren azoka egingo da bihar Seber Altube plazan, 09:00etatik 14:00etara: "Iraila hilabete polita da ortuko produktuendako, udako jaki ugari daude oraindik. Ea herritarrek ondo erantzuten duten", adierazi du Udaleko Enplegu eta Garapen Saileko teknikari Marga Garmendiak. 

14 postu egongo dira biharko baserritarren azokan. Arrasateko, bailarako zein Euskal Herriko beste txoko batzuetatik ere etorriko dira oraingoan ere. Azken horien artean dago lehenengoz etorriko den Nafarroako saltzaile bat: "Tipula gorria, Tolosako piper lehorrak, berakatzak eta Nafarroako arroza ekarriko ditu. Salmenta puntu hau ezagutu gura du", dio Garmendiak. 

700 eta 800 pintxoren artean 

Baina biharko protagonista nagusia moxal okela izango da, zalantza barik. Izan ere, Udalak okela hori ezagutzera emateko sentsibilizazio kanpaina abiatu berri du: "Orain gutxira arte herrian ezaguna zen moxal okela berreskuratu gura dugu", adierazi du ingurumen teknikari Pello Garaik. Okela nolakoa den dastatzeko moxal bat erreko dute burruntzian –gaur 22:00etan hasiko dira erretzen–, Seber Altuben bertan. 700 eta 800 pintxo artean banatuko dira (12:00) eta behorrak, moxalak eta zaldiak ere erakutsiko dituzte: "Gure mendietan dagoen ganaduaren ordezkaritza txiki bat ekarriko dugu". 

Gainera, moxal okelaren bi lote zozketatuko dituzte erosketa bat egiten dutenen artean, eta hileroko zozketa ere egingo. Gainra, Ibai-Artekoek saskiak banatuko dituzte sarituen artean (13:15).

Okela "oso osasuntsua" da

Moxal okela, Garairen arabera, "oso naturala eta osasuntsua" da: "Mendian libre hazten dira eta okelak propietate mordoa ditu: gantz gutxi, proteina mota oso ona, burni kopuru altua... Hainbat medikuk gomendatzen  dute haur, heldu zein kirolariendako; ona da digeritzeko". 

Era berean, Garaik aurreratu du Debagoieneko Jardunaldi Gastronomikoen barruan moxal okela izango dela produktu izarra: "Hainbat modu daude moxal okela prestatzeko", dio.

ALBISTEAK ESKUKO TELEFONOAN

Debagoieneko albiste nabarmenenak eta azken ordukoak Whatsapp edo Telegram bidez jaso gura dituzu? Harpidetu zaitez doan!

WHATSAPP: Bidali ALTA 688 69 00 07 telefono zenbakira –Whatsapp bidez–.

TELEGRAM: Batu zaitez @GoienaAlbisteak kanalera.

ASTEBURUETAKO BULETINA

Zure posta elektronikoan asteburuko albiste nabarmenekin osatutako mezua jasoko duzu. Harpidetu zaitez debalde hemen.


Harpidetza aukera guztiak