Janari lasterraren erronka

Euskal nekazaritzaren ekoizpenaren balioa geroago eta txikiagoa da; gure Barne Produktu Gordinaren %0,9 besterik ez da.

Era berean, azken 24 urteotan nekazaritzako errenta %50 jaitsi da. Azkenik, nekazaritza-ustiategien kopurua %33 jaitsi da azken hamar urteotan.

Joera horien aurrean beste honako hau agertzen da: Euskadin iaz 93 milioi euroko salmenta izan zen janari lasterrean –fast food deritzona– eta Espainiari dagokionez salmentak 1.980 milioi eurokoak izan ziren. Gizarte mailan eman diren aldaketen eraginez eta baita aipatutako kontsumoen eraginez, elikadura geroago eta desorekatuagoa da. Ondorioz, Euskadiko neska-mutikoen %15 gizena da.

Aipatu bi joera horiek Europa osoan gertatzen dabiltza. Hori ikusirik, aberri ugarik bere interesa erakutsi du bere janari lasterra eta osasuntsua sortzeko. Besteak beste, Suediak, Finlandiak, Frantziak eta Italiak. Euskal sukaldaritzak ezin lezake euskal janari lasterra eta osasuntsua sortu bertako landa garapenari irtenbide berriak eman ahal izateko?

ALBISTEAK ESKUKO TELEFONOAN

Debagoieneko albiste nabarmenenak eta azken ordukoak Whatsapp edo Telegram bidez jaso gura dituzu? Harpidetu zaitez doan!

WHATSAPP: Bidali ALTA 688 69 00 07 telefono zenbakira –Whatsapp bidez–.

TELEGRAM: Batu zaitez @GoienaAlbisteak kanalera.

ASTEBURUETAKO BULETINA

Zure posta elektronikoan asteburuko albiste nabarmenekin osatutako mezua jasoko duzu. Harpidetu zaitez debalde hemen.


Harpidetza aukera guztiak