Gaur, maiatzak 27, Zeliakoen Nazioarteko Eguna da. Zeliakoen elkarteen helburua, gizartea gaixotasun honen inguruan kontzientziatzea da, besteak beste. Hala, egubakoitzean, Bergaran, Zeliakoen elkarteak jaia egin zuen. Postre lehiaketa, glutenik gabeko produktuen otarraren zozketa, merienda edo pintxo-poteaz gozatzeko aukera izan zuten herritarrek.
Zeliakoen elkarteko kide Bilaitz Marzanek oraindik ere asko dagoela egiteko azaldu du; izan ere, konfiantza dela gakoa dio. Hau da, elikagaiak glutenik gabekoak izan arren, 'kutsatuta' ez egotearen konfiantza: "Kanpoan lasai eta ziur jateko aukera izatea da gure kezka. Gure aldarrikapena hain zuzen ere horixe da, kanpoan seguru jatearena. Guk ez dakigu erabiltzen duten tresnak edo olioa garbi dagoen; glutenik gabe, alegia".
Komertzioak eta tabernak kontzientziatuz
Zeliakoen Nazioarteko egunaren bueltan, Bergarako hiru tabernak eta harategi batek konpromisoa hartu dute: ikastaroa egin dute eta aurrerantzean zeliakoendako ere aukera eskainiko dute. "Gizartean asko dago egiteko baina urratsak ematen ari dira".