Frutak eta barazkiak ia 5 aldiz garestiagoak dira dendan baserrian baino

Leire Kortabarria 2012ko eka. 12a, 12:45

Dieta osasuntsua izatea gero eta zailagoa da, neurriz kanpoko prezioen erruz. Eta prezio horren zati handiena baserritik kontsumitzailearengana joateko bidean hartzen du produktuak. Nekazal-erakundeen koordinakundeak, COAGek, egindako txosten baten arabera, nekazaritzako produktuak ia 5 aldiz garestiagoak ziren dendan baserrian baino.

Hala, joan den maiatzean, kipularen prezioa %845 aldiz handiagoa izan zen dendan ekoizpen-lekuan baino; alkatxofarena, %726 aldiz handiagoa; azarena, %647 aldiz handiagoa; madariarena, %569 aldiz handiagoa…

Egunero-egunero kontsumitzen diren produktuak ere ez dira hortik kanpo geratzen: patataren prezioa %500 handiagoa izan zen; behi-esnearena, %161; oilaskoarena, %132; txahal-okelarena, %327…

Indize hori, IPOD izenekoa, COAGek, Nekazal-erakundeen koordinakundeak, UCE eta Ceaccu kontsumitzaileen elkarteekin batera egindakoa da. Batez beste, nekazaritzako produktuen prezioa 4,84 aldiz puztu zen maiatzean baserritik saltokira bidean, eta abeltzaintzako produktuena, 3 aldiz.

Prezio soilei begiratuta ere argi geratzen da produktua ekoiztea kostatzen dena baino zenbat gehiago ordaintzen duen kontsumitzaileak: kipula kiloa 0,11 euro kostatzen zen ekoizpen-lekuan, eta 1,04, saltokian; txahal-okela kiloa, 3,91 euro baserrian eta 16,68 euro saltokian.

ALBISTEAK ESKUKO TELEFONOAN

Debagoieneko albiste nabarmenenak eta azken ordukoak Whatsapp edo Telegram bidez jaso gura dituzu? Harpidetu zaitez doan!

WHATSAPP: Bidali ALTA 688 69 00 07 telefono zenbakira –Whatsapp bidez–.

TELEGRAM: Batu zaitez @GoienaAlbisteak kanalera.

ASTEBURUETAKO BULETINA

Zure posta elektronikoan asteburuko albiste nabarmenekin osatutako mezua jasoko duzu. Harpidetu zaitez debalde hemen.


Harpidetza aukera guztiak